Príjmy vyšších územných celkov z motorových vozidiel sa zvýšili

07.05.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) - Za prvé štyri mesiace tohto roku vybrali vyššie územné celky (VÚC) v SR na dani z motorových vozidiel (DzMV) viac ako 76 miliónov eur.
Oproti rovnakému obdobiu minulého roka ide o nárast o takmer 3,5 milióna eur. "Najväčší podiel z uvedenej sumy pripadá počas prvých mesiacov tohto roku Bratislavskému samosprávnemu kraju a to vyše 18,2 miliónov eur," informovala dnes hovorkyňa Finančnej správy (FS) Patrícia Macíková.
Druhý najvyšší výber DzMV zaznamenal za prvú tretinu tohto roka Nitriansky samosprávny kraj (9,3 milióna eur) a na treťom mieste skončil Žilinský samosprávny kraj (9,9 milióna eur). Najmenej vybral Banskobystrický samosprávny kraj s príjmom na dani vo výške 7,3 milióna eur.
Podľa Macíkovej nemala posledná novela Zákona o dani z motorových vozidiel ešte vplyv na tohtoročné podávanie daňových priznaní. Viacero zmien prinesie až od budúceho roka. "Upravuje vznik a zánik daňovej povinnosti, predmet dane či podávanie daňového priznania príslušnému správcovi dane aj v priebehu zdaňovacieho obdobia roku 2013," skonštatovala hovorkyňa.
DzMV je jednou z miestnych daní, ktoré môže ukladať územný celok. Všeobecne záväzným nariadením si jednotlivé župy stanovujú aj sadzby dane pre fyzické i právnické osoby, ktoré využívajú na podnikanie motorové vozidlá.
 

Vyberte región